Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Stensikker

Når noget virker til at være helt sikkert, men alligevel ikke er det. Udtrykket har baggrund i idémanden Sten Jørgensen.

Sten Jørgensen opfandt konkurrencen over stok og Sten som straks blev en succes, og han tjente en masse penge. Sten Jørgensen var ikke den sagtmodige type, så han pralede højlydt i avisinterviews og i TV med, at han havde havde opfundet et helt sikkert koncept, som ville give ham et trygt liv i rigdom. Hans gennemgående frase var altid "det er helt sikkert". Desværre for Sten Jørgensen faldt ideen bag konkurrencen fra hinanden, og han mistede alle sine penge.

Nogle år senere opfandt Sten Jørgensen så dværgkastning, og det hele gentog sig. Sten pralede løs over for alt og alle, og også denne gang brugte han formuleringen "det er helt sikkert" igen og igen. Men også denne gang faldt det hele fra hinanden; regeringen forbød dværgkastning, og Sten Jørgensen mistede atter alle sine penge.

Ud over den økonomiske ulykke måtte Sten Jørgensen finde sig i at blive gjort til grin. Når nogen sagde, at noget var sikkert, blev de ofte mødt med svaret, "Ja stensikkert!". Udtrykket bruges i dag sarkastisk om mange forskellige ting, fx en stensikker succes, en stensikker aktie og en stensikker plan.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.