Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

En fis i en hornlygte

Oprindeligt et udtryk for et kommunikations­system. I dag bruges det dog hovedsageligt om ting, som ser ud af meget, men som egentlig ikke er noget særligt.

Inden vi fik elektricitet, benyttede man stearinlys og olie- eller petroleums­lamper til belysning. Man benyttede aflukkede lygter, så vinden ikke blæste lyset ud. Det er dog ikke alle luftarter, der blæser ild ud, og det benyttede bønderne på gårdene sig af i gamle dage. De opfandt et kommunikations­system, der ikke var ulig indianernes røg­signaler. Slog man en fis i en tændt lygte fik gassen ilden til at flamme op, så den kunne ses over større afstande. Hornlygter var specielt udformede lygter, som var ekstra kraftige, og som havde en åbning, der gjorde det nemmere at ramme med fisen.

Man brugte bl.a. en fis i en hornlygte, når karlene på de forskellige gårde om aftenen ville mødes for at vælte køer. Se også Liden Tue kan vælte stort læs.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.