Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Liden Tue kan vælte stort læs

Normalt har vi den opfattelse, at jo større en mand er, jo stærkere er han. Men den opfattelse gjorde lille Tue Toft til skamme, da han vandt verdensmesterskabet i fribrydning i 1877.

Dengang blev bryderne ikke inddelt i vægtklasser, så det var ekstra imponerende, at Tue Toft med sine 155 centimeters højde og en vægt på blot 45 kg kunne vinde verdensmesterskabet over de meget større modstandere.

Hemmeligheden bag hans succes var en fortid som karl på en gård uden for Herning. Der var ikke megen underholdning for de unge på Herning-kanten dengang, så de morede sig i stedet med at vælte sovende køer (se også Kovending). Tue Toft viste sig at have en eminent kovæltningsteknik, og han blev hurtigt populær i hele Midtjylland. Formanden for Jysk Brydeforening hørte om den lille kovælter, og overtalte ham til at prøve at overføre teknikken til brydesporten. Det lykkedes over al forventning, og Danmark fik ikke kun en verdensmester, men også et nyt ordsprog.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.