Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Skeletter i skabet

Udtrykket er kendt over hele kloden, men det har rent faktisk en dansk baggrund.

Dronning Caroline Matilde

Dronning Caroline Matilde (1751-1775) havde et forhold til en lokal ungersvend, da hun levede i landflygtighed i Celle (som straf for forholdet til Struense). Den lokale ungersvend ville overraske den unge dronning, og gemte sig derfor i skabet i hendes soveværelse. Uheldigvis var dronningen ude at rejse, hvilket måske ikke havde gjort så meget, hvis ikke det havde været et jalousiskab (se ordforklaringen på Jalousiskab). Caroline Matilde vendte først tilbage efter seks måneder, og på det tidspunkt havde husets rotter taget for sig af retterne, så der kun var skelettet tilbage.

"Skeletter i skabet" blev hurtigt et udtryk for en utro hustru i form af: "Hun har skeletter i skabet". I dag bruges udtrykket også i overført betydning om dem, som skjuler ubehagelige ting.

Om billedet: Dronning Caroline Matilde. Ophavsret: Malet af Jens Juel, public domain. Billedet er taget af Saddhiyama, og er også public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.