Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Jalousiskab

Leonardo da Vinci

Skab med en "låge", der rulles op og ind i skabet. Jalousiskabet blev opfundet af Leonardo da Vinci (1452-1519) i 1494. Han arbejdede på det tidspunkt for hertugen af Milano, Ludovico Sforza, der var kendt for at være meget jaloux. Den specielle låge gjorde det umuligt at åbne skabet indefra, når først det var lukket. Dermed kunne konens elskere ikke gemme sig i skabet, indtil der var fri bane til at stikke af.

Oprindeligt blev skabet kaldt for et Sforza-skab, men det blev hurtigt døbt et jalousiskab i folkemunde.

Det er for øvrigt også et jalousiskab, der er grunden til udtrykket "skeletter i skabet", der endda har en dansk oprindelse. Se ordforklaringen på Skeletter i skabet.

Om billedet: Billedet er et selvportræt af Leonardo da Vinci, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.