Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Skål i skibet

Udtryk fra middelalderen. Mange tror, der er tale om et skib på havet, eftersom sømænd i gamle dage var kendt for at kunne gå til andre våde varer end vand (se også vandtætte skotter). Men det er nu ikke tilfældet. Der er tale om skibet i en kirke.

Den sorte død

Da den sorte pest (også kendt som den sorte død) kom til Danmark midt i 1300-tallet og dræbte cirka halvdelen af befolkningen, mistede mange troen på Gud. Kirken måtte derfor indføre mere populære tiltag for at vinde dem tilbage, og et af tiltagene var servering af gratis øl i kirkeskibet efter gudstjenesten.

Det var dog kun præsterne i nogle kirker, som tillod denne løssluppenhed. Andre strammede i stedet op og blev fanatisk religiøse, de forklarede de mange dødsfald med Guds straf for befolkningens skørlevned og ugudelighed, og de forbandede de løsslupne præster og kirker.

For befolkningen stod valget derfor mellem at besøge kirker, der bød på "torden og lynild" eller "skål i skibet", som det hed sig dengang.

Bemærk, stavemåden var ikke ens i hele landet. I Jylland og store dele af det vestlige Sjælland sagde man i stedet "skål i skivet".

Om billedet: Billedet findes i Toggenburg-biblen, der blev udgivet i 1411. Ophavsret: Ukendt kunstner, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.