Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Vandtætte skotter

Mange tror fejlagtigt, det hedder vandtætte skodder, fordi de tænker på skodder foran et vindue. Vandtætte skotter har dog intet med et hus at gøre. Det er gammelt værtshusslang, der er afledt af det engelske udtryk "hold his liquor", direkte oversat: "holde på sprutten".

Skotske sømænd er kendt for at gå godt til de våde varer, når de lægger til i danske havne, så det er ikke så sært, at de har måttet holde for i den dybt sarkastiske fordanskning af udtrykket. Det er ikke just vand, skotterne er kendt for at tylle indenbords.

Vandtætte skotter findes altså hovedsageligt på skibe, når de ikke sidder på den nærmeste havneknejpe.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.