Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Karsten Bælg

Karsten Bælg (1878-1913) blev kendt som journalist ved Aarhus Stiftstidende, hvor han arbejdede fra 1907 til sin alt for tidlige død. Han blev kendt for sin ihærdighed mere end for sine skriverier. Der var nemlig ingen grænser for, hvad han ville gøre for at få en historie hjem, uanset om det drejede sig om politiske rævekager, alvorlige ulykker, eller den årlige katteudstilling.

Han blev hurtigt brugt af chefredaktøren som et et forbillede for de andre journalister, men kollegerne så ham dog ikke som et forbillede, men derimod som en stræberisk skruebrækker. Og han blev hurtigt brugt som skældsord, så når andre arbejdede for hårdt, sagde man, de skrev ad Karsten Bælg til.

Udtrykket findes i flere forskellige versioner. Nogle siger "af" i stedet for "ad", og nogle siger "Karsken" i stedet for "Karsten". Det sidste skyldes ikke mindst en misforståelse hos Aarhus Stiftstidende, hvor hans artikler i flere år var forsynet med "Af Karsken Bælg", før en ansat i personaleafdelingen fangede fejlen. Karsten Bælg selv gik ikke så meget op i stavning.

Udtrykket bruges i dag bredt om en stræberisk person uden hæmninger.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.