Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Kæp i øret

Udtrykket stammer fra forbudstiden i starten af 1900-tallet, hvor salg af alkoholiske drikke var forbudt i en række lande. I stedet begyndte foretagsomme personer at sælge gærede frugter, hvor alkoholprocenten kan komme helt op på 5,6 procent (se også appelsinfri).

Men det var ikke uden risiko at indsamle gærede frugter, især ikke, hvis man indtog "smagsprøver" undervejs. Det måtte en californisk appelsinopsamler sande, da han i 1927 havde indtaget så mange gærede appelsiner, at han ikke kunne holde balancen. Han faldt, og det endda så uheldigt, at han fik en tyk kæp i øret, hvilket førte til hans død.

Blandt de andre appelsinopsamlere hed det sig snart, at man skulle undgå at tage af de gærede frugter, da man kunne risikere at få en kæp i øret. Udtrykket spredte sig videre ud i samfundet og senere til andre lande, hvor det dog kom til at handle om alkohol i bred forstand i stedet for om gærede appelsiner. Det tidligste kendte eksempel i Danmark findes i Politiken d. 27. marts 1932 i en artikel om at drikke på skovture.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.