Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Appelsinfri

Appelsiner

Appelsinfri hentyder til gærede appelsiner, hvor alkoholprocenten kan komme op på omkring 5,6 procent, svarende til en guldøl. Gæringen opstår, når frugten går i forrådnelse.

Ordet bruges oftest i benægtende sætninger, som fx "Han er ikke helt appelsinfri". Betydende, at han er stærkt beruset efter at have indtaget gærede appelsiner.

Ordet stammer fra forbudstiden i starten af 1900-tallet, hvor en række lande indførte forbud mod salg af alkoholiske drikkevarer. De fleste kender sikkert bedst forbudstiden fra amerikanske gangsterfilm, men det var ikke kun i USA, man indførte forbud mod salg af alkoholiske drikkevarer. Lignende forbud blev indført i Finland, Island, Rusland og Norge. Og i Sverige indførtes et spiritusmonopol, der skulle begrænse salget af spiritus.

Men det var ikke forbudt at sælge gærede frugter, og det varede ikke længe før, driftige grønthandlere forsynede de nu tomme værtshuse med gærede appelsiner og andre gærede frugter - appelsiner var dog mest populære, da de kan opnå en højere alkoholprocent end andre frugter. Ordet opstod i Norge i sætningen: Han er ikke helt appelsinfri, gutten der".

Efter forbudstidens ophør har der ikke været salg i gærede frugter, men man kan stadig opleve effekten af gæringen hvert efterår, hvor fuglene ofte bliver berusede af at spise gærede bær.

Om billedet: Ikke-gærede appelsiner. Ophavsret: Madhu Madhavan, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.