Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Gymnasium

Oprindelig en træningsinstitution for bønder, men i dag kan borgere fra alle samfundslag gå på et gymnasium og komme i bedre form.

Det første danske gymnasium blev oprettet i 1903 som et svar på den begyndende automatisering af landbruget. Inden automatiseringen var bønderne kendt for at være i ekstrem god form på grund af det hårde fysiske arbejde på landet (se også bonderøv). Men med maskinernes indtog begyndte formen så småt at skride hos bønderne, og man oprettede derfor institutioner, hvor de kunne dyrke gymnastik for at holde sig i form.

Kvindfolk har altid haft et godt øje til en veltrænet mandekrop, og det varede derfor ikke længe, inden unge fra byerne også begyndte at gå på gymnasium for dermed at indynde sig hos kvinderne. Det var dog først i forbindelse med helsebølgens indtog i 1970'erne, der rigtigt kom gang i gymnasierne. Mens det tidligere kun var en brøkdel af de unge, der gik på gymnasium, steg andelen, så det i den sidste del af det 20. århundrede var op mod halvdelen, der jævnligt gik på gymnasium eller lignende træningsinstitutioner.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.