Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Bonderøv

Bonderøv

Udtryk for en person med en veltrænet bagdel, det vi i dag normalt kalder balder af stål – det modsatte af hængerøv.

Udtrykket opstod inden helsebølgen, og inden det blev normalt at optræne endemusklerne og andre muskler. Dengang var det kun den arbejdende klasse, der udførte fysisk arbejde, og da arbejdet på landet var mere hårdt end andet arbejde, var det også bønderne, der var i den bedste form. Mens udtrykket i starten udelukkende hentydede til de veltrænede bønder, blev det senere brugt om alle, der var veltrænede.

Om billedet: Bønderne var meget veltrænede i gamle dage, før det hele blev automatiseret. Ophavsret: Stik af Caspar Luyken fra ca. 1700, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.