Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Flagermuslygte

Staldlygte med særligt skarpt lys.

Flyvende flagermus

Bønderne brugte i gamle dage en flagermuslygte til at lokke flagermusene til sig, så de kunne dræbe dem. Flagermus var nemlig kendt for at kunne have rabies (hundegalskab), og der var en risiko for, at de kunne smitte køer og andre dyr på gården med den frygtede sygdom. Flagermuslygten er fra før electriciteten blev opfundet, den lyser i stedet med en levende flamme på en petroleumsvædet væge. Lampen er udformet, så lyset spredes ekstra effektivt, hvilket er vigtigt, da flagermus ikke ser så godt. Flagermuslygten er den næstbedst lysende lygte med levende lys, kun overgået af hornlygten.

I dag er flagermus fredet i Danmark, så nu bruges lygterne hovedsageligt til pynt.

Om billedet: Flyvende flagermus, i dag er de fredet i Danmark. Ophavsret: Andy Morffew, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.