Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Etymologi

Læren om ords oprindelse hvor man kender det helt præcise ophav, som fx ved ordet oxo.

Det er dog de færreste ord og udtryk, hvor man kender det helt præcise ophav, oftest opstår et ord eller et udtryk i et enkelt område og spredes derefter langsomt i befolkningen, før man får det registreret i ordbøgerne.

Ord og udtryk forvanskes også ofte, mens de spredes. Ophavet minder derfor mere om myter, hvorfor man kalder læren om ord, hvor man ikke kender det præcise ophav, for emytologi. De fleste af forklaringerne her på siden falder ind under emytologi.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.