Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Digegreve

Digegreve Marsk Højer

Grevetitel indført af Christian 5. i 1674. Æren tilfaldt Marsk Højer, der gennem mange år havde gjort en stor indsats for at sikre vandforsyningen i den konstant voksende hoved­stad.

Egentlig skulle Marsk Højer blot have haft en almindelig grevetitel, men kongen var lidt af en spøgefugl (se også fedtegreve), så han udnævnte den svært overvægtige Højer til digergreve. Som kongen sagde: Han er et digert værk, så han skal være digergreve.

Hans søn, Frederik 4., var knap så spøgefuldt anlagt, så da han overtog tronen i 1699, forbarmede han sig over Marsk Højer og ændrede titlen til digegreve. Titlen findes stadig den dag i dag, hvor Marsk Højers efterfølgere har bosat sig i Sønderjylland.

Om billedet: Malet af ukendt kunstner, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.