Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Bondefanger

Øgenavn for en særlig veltrænet politimand. I gamle dage foregik jagten på forbryderne til fods, og det stillede store krav til betjentenes fysik. De mest veltrænede betjente blev samlet i et specielt korps, Hurtigløberne, og de var i så god form, at de kunne løbe enhver tyv op.

Politibetjente i aktion

Faktisk var de så hurtige, at de kunne løbe selv en bonde op. Bønderne var ellers kendt som de mest veltrænede på den tid (se bonderøv), og korpset blev derfor i folkemunde døbt Bondefangerne.

Bondefangerne opererede fra midt i 1750'erne og op til 1918, hvor politiet fik sin første politibil, hvilket overfløddiggjorde korpset. Nu kunne selv den mest sløve betjent fange forbrydere blot ved at træde på speederen i politibilen.

Om billedet: Politibetjente fra 'bondefanger'-styrken i aktion. Ophavsret: Fotograf er ukendt, billedet findes på Politimuseet og er public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.