Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Torskegilde

Torsk

Gammelt fiskerudtryk, der i dag bruges om noget godt. Inden fiskerne fik moderne hjælpemidler som ekkolod og lignende, der kan hjælpe med at lokalisere fiskene, var man mere afhængig af held. Ikke mindst, når man ville fange torsk, der har det med at samle sig i store stimer.

Der kan være langt mellem torskestimerne, så nogle gange kunne man være på søen i dagevis uden at se en eneste torsk. Fandt man en stime var dagen dog reddet, og fandt man en særlig stor stime, sagde man, at man var til torskegilde.

Udtrykket har siden bredt sig til landjorden, og når man i dag er til torskegilde, så er det fordi, man har været særlig heldig.

Om billedet: Torskestime, hvis stimen er stor nok, kan fiskerne komme til torskegilde. Ophavsret: Bathynome, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.