IDrive

Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Tandsmør

Kunstig tand benyttet af fattige helt op til omkring midten af 1900-tallet. Egentlig blev den kunstige tandprotese af porcelæn opfundet helt tilbage i 1774 i Paris, men proteserne var meget dyre, og de var derfor forbeholdt adelen og de højtstående borgere. Først da man begyndte at bruge akryl til at lave kunstige tænder i midten af 1900-tallet, blev de billige nok til, at også de fattige havde råd til dem.

Det betød dog ikke, at de fattige måtte undvære kunstige tænder i gamle dage. I stedet for tænder af kunststof, lavede man kunstige tænder af hærdet smør. Tænderne var gode nok til at tygge med, men de havde det med at sætte sig fast i maden - ikke mindst franskbrød var kendt for at kunne suge tandsmørret ud, så man fik tandsmør på brødet i stedet for, at det blev på sin plads i munden.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play, hvor du hver dag kan få forklaret et nyt ord.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.

IDrive