Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Talisman

Superhelt, der kunne regne hurtigere end selv den hurtigste supercomputer kan i dag. Da tegneserien Superman så verdens lys i 1938, startede det en bølge af tegneserier om superhelte i stramtsiddende tøj med forskellige superkræfter. En af de mere eksotiske helte var Talisman. Han havde en ekstraordinær stor hjerne (i et ekstraordinært stort hoved), hvilket gjorde ham superintelligent, så han lynhurtigt kunne regne med selv de største tal.

Alan Turing

Talisman blev ikke særlig populær, og tegneserien udkom kun i nogle få numre. Han fik dog alligevel stor betydning for eftertiden, han inspirerede nemlig Alan Turing (1912-1954), der senere blev kendt som skaberen af computeren. Turing benyttede Talismans regnemetoder til at bryde koden i tyskernes kendte Enigma-kodemaskine, og han var dermed med til at sikre tyskernes nederlag i 2. verdenskrig. Også i sin senere forskning benyttede Turing metoder fra tegneserien, og indtil sin død i 1954 gik han rundt med et lille billede af Talisman i en amulet, han bar i en kæde om halsen.

Om billedet: Det har ikke været muligt at opstøve et billede af Talisman, så dette er i stedet et billede af Alan Turing. Det er et pasfoto af Turing, da han var 16 år gammel. Ophavsret: Ukendt fotograf, public doman.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.