Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Tages med et gran salt

Forvanskning af en vending brugt i forbindelse med saltning af kød; det oprindelige udtryk er "tages med et gram salt".

Saltet bacon

Før vi fik køleskabe, saltede man kødet, så det kunne holde længere. Man sagde, at kødet skulle tages med et gram salt. Som tommerfingerregel benyttede man nemlig 1 gram salt pr. 1 centiliter vand til at lave en saltlage, som kødet så skulle ligge i, indtil det var gennemsaltet.

Man kan også tørsalte kød, tørsaltning bruges fx til fisk. Her brugte man 1 gram salt pr. 1 lod kød. Lod er en gammel vægtenhed, der svarer til 15,5 gram.

På grund af en stavefejl i en gammel men meget populær kogebog, vandt udtrykket "tages med et gran salt" frem, ikke mindst fordi der rent faktisk også er en gammel vægtenhed, der hedder gran. Et gran svarer til 0,065 gram, hvilket vil sige, at hvis man fulgte opskriften i kogebogen, blev kødet ikke ordentligt saltet, og så rådnede det hurtigt. Forvanskningen af udtrykket blev brugt ironisk om folk, der er godtroende, og som tror på alt, hvad der står i trykte bøger. Noget, vi her på ordforklaring.dk også advarer mod i boksen til højre.

Om billedet: Tørsaltet bacon. Ophavsret: Cedar McKay, brugt med tilladelse.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.