IDrive

Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Så faldt ti-øren

10-øre

En tidligere dansk udgave af fremmedordet inflation. Inflation er, når priserne på varer og tjenesteydelser stiger, så købekraften falder. Det vil sige, at man kan købe færre varer for de samme penge.

I gamle dage sagde man, at ti-øren faldt. Men efterhånden som priserne steg mere og mere, ændrede udtrykket sig også. I sidste halvdel af 1970'erne og starten af 1980'erne gik man over til at tale om en faldende krone. Den faldt så meget, at man ligefrem talte om "fattig-firserne", og nogle begyndte at tale om en faldende halvtredser. Helt så galt gik det dog ikke, da økonomien blev rettet op i sidste halvdel af 80'erne, så kronen har overlevet til den dag i dag.

Man kan stadig støde på udtrykket så faldt ti-øren, men det er typisk kun brugt af ældre mennesker, der ikke har fulgt med udviklingen.

Om billedet: Udtrykket skal ikke forstås bogstaveligt, selvom billedet her viser en faldende 10-øre. Ophavsret: Kim Ludvigsen, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play, hvor du hver dag kan få forklaret et nyt ord.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.

IDrive