Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Røv og nøgler

Udtrykket stammer fra sidst i middelalderen, og det har overlevet helt til vore dage, selvom den oprindelige betydning ikke længere giver nogen mening.

Når ridderne og handelsmænd tog på togt kunne de være hjemmefra i mange måneder eller måske ligefrem år. Og de mere jaloux af dem forsynede deres koner med et kyskhedsbælte, for at hun ikke skulle bedrage dem, mens de var væk.

Ordsproget "Ingen røv uden nøgler" opstod hurtigt i folkemunde, men som med så mange andre udtryk er det blevet forvansket gennem årene. Midt i 1700-tallet var det blevet til "Røv og nøgler", og det har så holdt sig til vore dage.

Kyskhedsbælte

Når udtrykket har ændret sig, skyldes det især, at den oprindelige betydning gik tabt. Brugen af kyskhedsbælter gik nemlig af mode ved afslutningen af renæssancen sidst i 1600-tallet, hvilket ikke mindst skyldtes foretagsomme smede. Når smedene havde solgt et kyskhedsbælte med tilhørende nøgle til ægtemanden, solgte de efterfølgende en ekstra nøgle til en voldsomt opskruet pris til hustruen eller hendes elsker. Da sandheden gik op for ægtemændene, holdt de op med at købe kyskhedsbælter.

Efter den oprindelige mening gik tabt, betyder "Røv og nøgler" egentlig ikke noget - eller i bedste fald meget lidt. Udtrykket har sandsynligvis udelukkende overlevet, fordi det lyder sjovt.

Om billedet: Et tysk satirisk træsnit fra 1600-tallet. Den gamle mand med pengebælte har givet sin unge hustru kyskhedsbælte på, men den unge elsker har en nøgle. Ophavsret: Ukendt kunstner, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.