Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Patetisk

En madret, der ligner og smager som en paté, men dog uden at være en rigtig paté. Udtrykket bruges også om noget, som ligner den ægte vare, men som er falsk.

Paté de foie gras

En paté er kød og fedt blandet sammen i en smørbar pasta sammen med ingredienser som fx grøntsager, urter, krydderier og vin. Den nok bedst kendte paté er paté de foie gras, der er lavet af gåselever og fedt. Undlader man fx kødet for at kunne fremstille en billigere paté, kaldes retten patetisk.

I overført betydning kan patetisk bruges om personer, der prøver at fremstå som mere end de er, fx en person, der foregiver at have store følelser, eller en musiker eller en skuespiller, som foregiver at have talent.

Om billedet: Paté de foie gras med hindbær. Ophavsret: Nikodem Nijaki, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.