Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Ondt i røven

Hånende bemærkning, der stammer fra middelalderen. Når man har ondt i røven, er det fordi man skammer sig eller burde skamme sig.

Træhest

Herremændene brugte i gamle dage en træhest til at afstraffe genstridige fæstebønder og fæstebønder, der ikke passede deres arbejde.

En træhest er en træplanke på højkant med fire påsatte ben, hvorpå fæstebonden blev sat overskrævs med bagbundne arme og vægte på benene. Selvom det kunne være en smertefuld afstraffelse, så var hovedformålet ikke så meget at påføre smerte. Formålet var i stedet at udsætte fæstebonden for offentlig hån og skam, hvorfor afstraffelsen da også typisk fandt sted på bytorvet.

Forhånelsen fortsatte efter selve afstraffelsen på træhesten, idet fæstebonden længe efter blev mødt med tilråb som "Har du stadig ondt i røven?", "Du har nok ondt i røven" eller "Der går vist en, der har ondt i røven".

Brugen af træhest til afstraffelse blev forbudt i 1787, men udtrykket "ondt i røven" har overlevet som betegnelse for skam.

Om billedet: Afstraffelse på træhest. Ophavsret: Akvarel malet ca. 1925 af Rasmus Christiansen (1863-1940), public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.