Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Nepotisme

Kejser Nepot

Politisk filosofi som blev indført under den romerske kejser Nepot (60-121). Kejseren var kendt som en hård mand, der kun tilgodeså sine egne tilhængere, mens hans modstandere fik en enkeltbillet til løverne i Colosseum.

Nepotisme findes også i vore dage, dog uden brug af løver undtagen i overført betydning. I virksomheder betyder nepotisme, at kun ja-mænd og -kvinder (ansatte, der godtager alt hvad chefen siger) forfremmes, mens de andre "kastes for løvernes", det vil sige, de fyres eller får de dårlige job.

Om billedet: Statue af Kejser Nepot. Ophavsret: Ukendt kunstner. Billedet er taget af Sailko, og frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.