Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Mundkurv

Mundkurv

Oprindeligt en anordning i læder, som man gav bidske personer på, så de ikke kunne bide andre. Det var især psykisk syge, som fik mundkurv på, omend nogle forældre også brugte anordningen på uartige børn. Vore dages børn udsættes heldigvis ikke for den slags, det satte socialreformen i 1933 med dens forbud mod afstraffelse af børn en stopper for.

I dag laves mundkurve ikke af læder, men af plastik med skumgummi på indersiden, så det ikke er så ubehageligt at have dem på. Det er dog ikke alle steder, man er gået over til at bruge de moderne mundkurve. I filmen Ondskabens øjne, der foregår i USA, kan du således se Hannibal Lecter med en gammeldags mundkurv i læder.

Nogle psykisk syge er i stand til at mærke, når et anfald er på vej, så de selv kan tage mundkurven på. Mundkurve bruges også ofte af politikere; det er i ikke sjældent, man kan læse i pressen om politikere, der har taget mundkurv på.

Om billedet: Produkt-foto fra Gmasking. Ophavsret: Gmasking.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.