Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Modstandsbevægelse

En særlig synkroniseret bevægelse af venstre arm og højre knæ, som kvinder kan bruge til at afværge en voldtægt.

I 2. Verdenskrig var de tyske soldater kendt for at voldtage de franske kvinder, men i efteråret 1940 begyndte fransk­mændene via undergrunds­aviser at oplyse om modstands­bevægelsen: Venstre arm bruges til at trække den tyske soldat nærmere, mens højre knæ samtidig føres kraftigt opad i soldatens skridt. Det efterlod normalt soldaten ukampdygtig i flere minutter, så de franske kvinder kunne nå at stikke af.

Modstandsbevægelsen var et vigtigt led i kampen mod tyskerne, da det nedsatte deres kampmoral. Også herhjemme blev modstandsbevægelsen benyttet, dog i langt mindre omfang end i Frankrig.

Om videoen: Modstandsbevægelsen var så effektiv, at den stadig bruges i dag, man kan fx lære den på skoler for selvforsvar.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.