IDrive

Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Modstandsbevægelse

En særlig synkroniseret bevægelse af venstre arm og højre knæ, som kvinder kan bruge til at afværge en voldtægt.

I 2. Verdenskrig var de tyske soldater kendt for at voldtage de franske kvinder, men i efteråret 1940 begyndte fransk­mændene via undergrunds­aviser at oplyse om modstands­bevægelsen: Venstre arm bruges til at trække den tyske soldat nærmere, mens højre knæ samtidig føres kraftigt opad i soldatens skridt. Det efterlod normalt soldaten ukampdygtig i flere minutter, så de franske kvinder kunne nå at stikke af.

Modstandsbevægelsen var et vigtigt led i kampen mod tyskerne, da det nedsatte deres kampmoral. Også herhjemme blev modstandsbevægelsen benyttet, dog i langt mindre omfang end i Frankrig.

Om videoen: Modstandsbevægelsen var så effektiv, at den stadig bruges i dag, man kan fx lære den på skoler for selvforsvar.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play, hvor du hver dag kan få forklaret et nyt ord.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.

IDrive