Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Ladeport

Mundingen på en flintelåspistol (antik pistol). Pistolen blev brugt fra begyndelsen af 1700-tallet og op til midten af 1800-tallet, og den er især kendt fra utallige film som duelpistol.

Flintelåspistol

En flintelåspistol lades med en ladestok gennem ladeporten. Der kan kun lades med én kugle ad gangen, og det tager tid at lade med en ny kugle, så hvis man ikke ramte sit mål i første forsøg, havde man et problem. Undtagen dog i dueller hvor begge parter kun fik ét skud hver.

Pistolerne var ikke nemme at sigte med, så hvis man kunne ramme modstanderens ladeport, var man virkelig en skarpskytte.

Om billedet: Flintelåspistol. Man ladede den gennem ladeporten. Ophavsret: Rama, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.