Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Konsortium

Samarbejde mellem bønder, oprindeligt kornsortium.

Kornmark

På samme måde som bønderne i gamle dage slog sig sammen i andelsforeninger for at forarbejde og sælge deres mejeriprodukter, så slog de sig sammen i kornsortier for at kunne sælge deres afgrøder i større mængder.

Efterhånden påtog kornsortierne sig flere og flere opgaver for at øge bøndernes fortjeneste. De begyndte at opføre møller, der kunne male melet, så det kunne sælges til en højere pris til brødfabrikkerne. Og nogle kornsortier byggede endda deres egne brødfabrikker, så de kunne tjene endnu mere. De begyndte også at handle med andre varer, såsom sprøjtemidler, gødning og foder til landmændenes besætninger.

Efterhånden var kornsortium blevet et noget misvisende navn, og man besluttede sig for at fjerne r'et, således at ordet nu staves konsortium.

Om billedet: Kornmark. Ophavsret: Hans Andersen, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.