Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Kongstanke

Henrik Ibsen

Ordet er skabt af den norske dramatiker Henrik Ibsen (1828-1906), og går igen i flere af hans værker, heriblandt Kongsemnerne og Peer Gynt.

Kongstanke bruges, når en person undtagelsesvis får en god ide. Ordet hentyder til den norske Kong Håkon (1204-1263), der var kendt for kun at have fået én selvstændig tanke i sin 46 år lange regeringsperiode. Håkon var en af de sidste norske konger, inden Norge indgik i en union med Danmark under Dronning Margrethe I i 1388. Norge blev senere et selvstændigt land (efter i mellemtiden at have været overtaget af Sverige) i 1905.

Ordet Kongstanke blev første gang brugt i teaterstykket Kongsemnerne, der hovedsageligt handler om Kong Håkons problematiske forhold til svigerfaderen, hertugen Skule.

Om billedet: Henrik Ibsen. Ophavsret: Gustav Borgen, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.