IDrive

Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Kongstanke

Henrik Ibsen

Ordet er skabt af den norske dramatiker Henrik Ibsen (1828-1906), og går igen i flere af hans værker, heriblandt Kongsemnerne og Peer Gynt.

Kongstanke bruges, når en person undtagelsesvis får en god ide. Ordet hentyder til den norske Kong Håkon (1204-1263), der var kendt for kun at have fået én selvstændig tanke i sin 46 år lange regeringsperiode. Håkon var en af de sidste norske konger, inden Norge indgik i en union med Danmark under Dronning Margrethe I i 1388. Norge blev senere et selvstændigt land (efter i mellemtiden at have været overtaget af Sverige) i 1905.

Ordet Kongstanke blev første gang brugt i teaterstykket Kongsemnerne, der hovedsageligt handler om Kong Håkons problematiske forhold til svigerfaderen, hertugen Skule.

Om billedet: Henrik Ibsen. Ophavsret: Gustav Borgen, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play, hvor du hver dag kan få forklaret et nyt ord.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.

IDrive