Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Kimse

Kimse bruges i dag oftest i udtrykket det skal man ikke kimse af i betydningen, at noget er godt.

Kims chips

Ordet er et af de forholdsvis sjældne tilfælde, hvor et firmanavn eller produktnavn bliver brugt som et udsagnsord (verbum) - på samme måde som vi kender det fra at google, når man vil søge på internettet. Kimse er dog noget ældre end internettet.

Udtrykket opstod efter en succesrig reklamekampagne sidst i 70'erne fra chipsfabrikanten Kims, hvor det gennemgående tema var en hyggeaften med en pose chips fra Kims, og hvor sætningen "Skal vi kimse" gik igen i alle reklamerne. Udtrykket blev hurtigt folkeeje, og blev sidenhen også brugt i andre sammenhænge end en hyggeaften.

Det skal bemærkes, at Dansk Sprognævn mener, at udtrykket hedder kimse ad i stedet for kimse af. Sprognævnet er dog ude af takt med befolkningen i dette tilfælde, langt de fleste bruger kimse af.

Om billedet: Produktbillede af Kims chips.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.