Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Jetlag

Problemer med konstant træthed efter at have fløjet med en jet-dreven flyvemaskine.

Jetlag opstår, fordi døgnrytmen påvirkes af ioniserede partikler, der findes i luftlag over 8.000 meters højde over vandoverfladen. Jo længere tid man opholder sig i det ioniserede luftlag, jo mere påvirkes døgnrytmen. Den normale døgnrytme er dog normalt altid genoprettet inden for 48 timer.

Staniol blokerer

Der findes en effektiv beskyttelse mod jetlag, men det er dog de færreste, der benytter den, da den ikke er særlig behagelig. Ganske almindelig staniol kan stoppe de ioniserede partikler, så hvis man vikler staniol om hovedet, når man er oppe over de 8.000 meter, får man ikke jetlag. For almindelige mennesker er jetlaggen langt at foretrække frem for staniol-tricket, men tricket benyttes af de fleste statsledere, når de besøger andre lande. De skal ofte deltage i vigtige forhandlinger, hvor træthed kan betyde fatale fejl. Tricket benyttes også i en vis udstrækning af forretningsfolk.

Jetlag opstår ikke, når man flyver med propeldrevne flyvemaskiner, da de ikke flyver så højt.

Om billedet: Staniol blokerer de ioniserede partikler. Ophavsret: Drvec, frigivet som public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play, hvor du hver dag kan få forklaret et nyt ord.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.

Bullguard