Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Ikke en kinamands chance

Kinesere på skib

Maritimt udtryk. Når man skulle måle hastigheden på skibe i gamle dage, kastede man et tov af kendt længde i vandet. På tovet var bundet en række knob, og man talte så, hvor mange knob der passerede over hækken i et bestemt tidsrum. For at sikre at tovet var strakt ud, bandt man en kinamand i enden som ballast. Selvom de blev trukket ind igen, var der et vist forbrug af kinamænd.

Om billedet: Et par kinesere til måling af hastigheden på et skib. Ophavsret: Billedet er taget i 1909 af William Mckenzie Milne (1866-1944), public domain..

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.