Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

I mørke er alle katte grå

Katte

Har man som katteejer været ude og lede efter katten efter mørkets frembrud, kender man alt til baggrunden for vendingen. Uden lys er alle katte nemlig grå, og dermed svære at skelne fra hinanden.

Det var først for nylig, videnskaben fandt en forklaring på fænomenet, og det var endda rent tilfældigt. Den rumænske forsker Sopohus Nicolae havde fået et kattehår på sine bukser, og under et eksperiment med laserlys, lagde han mærke til, at håret nærmest glødede, når det blev ramt af strålen. Efter en række eksperimenter fandt han frem til, at den mokulære sammensætning af kattehår gør det ekstremt lysfølsomt. I normalt dagslys har det sin normale farve, i mørke bliver det gråt - uanset dets normale farve - og i laserlys lyser det så stærkt, at det nærmest fremstår som glødende.

Om billedet: Selvom kattene har forskellige farver i lys, så bliver de begge grå i mørke . Ophavsret: normanack, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.