Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Hyrdetime

Hyrdetime skal ikke tages så bogstaveligt - en hyrdetime varer nemlig ikke en time, den varer hele dagen.

Får og hyrde

Begrebet opstod under den industrielle revolution, hvor man begyndte at indgå overenskomster mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, så man fik arbejdsdage med et fast antal timer. Det kunne være praktisk for fabriksarbejdere, men køerne og fårene på markerne var ligeglade med den slags menneskelige påfund, så for hyrderne varede en arbejdsdag stadig fra solopgang til solnedgang.

En hyrdetime opstod som betegnelse for arbejde uden smålig skelen til overenskomster og faste arbejdstider. Så hvis chefen kræver en hyrdetime af sekretæren, kan hun altså godt indstille sig på at komme sent hjem.

Om billedet: Hyrde med fåreflok. Ophavsret: B4bees, frigivet under Creative Commons 2.0. Billedet er beskåret i højden.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.