Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Huld

Vædder

Huld er uld fra et hanfår, også kaldet en vædder. Mens ulden fra får er dejlig blød og nem at forarbejde, er hulden fra væddere mere hård i det, mere filtret og den kradser mere. I gamle dage kunne man ikke tillade sig at lade noget gå til spilde, så hulden blev brugt på lige fod med uld, omend først og fremmest til overtøj, hvor ulemperne ikke mærkes på samme måde som ved tøj med hudkontakt.

I vore dage bruger man stort set ikke huld, så hvis du passerer en fårefarm, vil du se langhårede væddere side om side med nyklippede får.

Huld bruges også i udtryk som fx "få huld på kroppen", hvor betydningen er en hård og muskelfyldt krop, og "min hulde viv", hvor man hentyder til, at ens kone er knap så medgørlig.

Om billedet: Vædder. Ophavsret: USFWS Mountain-Prairie, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.