Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Hotdog

Hotdog

Oprindelig en pølse, der blev serveret sammen med bønner for jernbane­arbejderne, da den trans­atlantiske jernbane blev anlagt i USA i 1860'erne.

Anlæggelsen af jernbanen var hårdt arbejde i uvejsomt terræn, og der var ofte problemer med at få friske forsyninger af fødevarer frem til arbejderne. Kokkene måtte derfor ofte improvisere. Efter en usædvanlig lang forsyningskrise i vinteren 1865/1866 fremstillede en kinesisk kok en speciel pølse, der bestod af kål, løg, mel og kød fra omstrejfende hunde. Det blev hurtigt en populær spise, ikke mindst blandt de mange kinesiske arbejdere.

Pølsens popularitet bredte sig i takt med, at jernbanen bevægede sig hen over det amerikanske kontinent, og i 1870'erne begyndte små pølsestader at dukke frem i storbyer som New York og Chicago. Storbybefolkningen var ikke særlig vild med bønner, så pølsen blev i stedet serveret i et stykke brød. Pølsen blev senere eksporteret til andre lande, heriblandt Danmark.

Også i vore dage er hotdog en yndet spise, selvom den har fået alvorlig konkurrence i form af bl.a. pizza og shawarma. Det skal bemærkes, at der normalt ikke er hundekød i danske hotdogs.

Om billedet: Hotdog med det hele - dog sandsynligvis uden hund. Ophavsret: Steven Depolo, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.