Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Hekseskud

Robin Hood

Oprindeligt forhekset skud. Udtrykket stammer fra middelalderen, og blev brugt som en undskyldning, når en bueskytte skød forbi målet. Pilen måtte være forhekset, siden den ikke ramte sit mål.

Jo bedre skytte, jo mindre afvigelse skulle der til, før der var tale om et hekseskud. En habil bueskytte kunne således finde på at kalde det et hekseskud, hvis han havde ramt en hjort i lænden i stedet for i hjertet.

I vore dage er udtrykket hekseskud ikke kun forbeholdt bueskytter; det bruges også i mange andre sammenhænge, som fx når en fodboldspiller skyder forbi målet.

Om billedet: Statue af Robin Hood, han skød dog sjældent hekseskud. Ophavsret: Statuen er designed af James Woodford, og står i Nottingham. Billedet er taget af Arran Bee, og er frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.