Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Hedeslag

Hedeslag er, når man svinger armende på kryds om kroppen for at få varmen. Slagene er yderst effektive til at få blodomløbet i gang, og de giver hurtigt varme, ikke mindst i fingre og hænder.

Hestevogn med kusk

Hedeslag er også kendt som kuskeslag. I gamle dage benyttede man hestedrevne droscher som taxier, og da kuskene måtte opholde sig udendørs hele dagen i al slags vejr, var det almindeligt at se kuskene foretage hedeslag om vinteren for at holde varmen. Hedeslag blev derfor hurtigt omdøbt til kuskeslag i folkemunde, en betegnelse som faktisk stadig kan høres, selvom kuske er et sjældent syn om vinteren i vore dage.

Man bør kun udføre hedeslag, når det er koldt. Slagene er så effektive, at hvis man benytter dem om sommeren, risikerer man at blive overophedet og dehydrere, og det kan være livsfarligt.

Om billedet: Hestevogn med kusk på Samsø. Ophavsret: Ukendt fotograf, billedet findes hos Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø, public domain. Billedet er lettere beskåret.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.