IDrive

Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Fordums tid

Martin Luther

Fordums tid er også kendt som den mørke middelalder. Dengang havde den katolske kirke uindskrænket magt og uvidenhed herskede. Man måtte ikke stille spørgsmål ved det, som præsten sagde.

Men det ændrede sig, takket være Martin Luthers tanker, med reformationen, hvor staten i 1536 efter en længere proces overtog det katolske bispegods og samtidig overtog ansvaret for aflønning af bisperne. I årtierne efter reformationen erkendte man langsomt, at man havde været for dum og bare accepteret kirkens ord og bandbuller og dens ret til at opkræve skatter og aflad af befolkningen. Tiden før reformationen blev så kaldt fordums tid.

Om billedet: Det var den tyske munk Martin Luther, der satte gang i reformationen. Billedet er malet af Lucas Cranach den ældre i 1529.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play, hvor du hver dag kan få forklaret et nyt ord.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.

IDrive