IDrive

Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Førsteklasses

Kvalitetsbetegnelse, der i dag har den stik modsatte betydning af den oprindelige betydning. Udtrykket stammer fra skolens klassetrin, og det opstod dengang, man kun gik i skole i 7 år. Syvendeklasses var derfor betegnelsen for det ypperste, man kunne opnå, mens førsteklasses var betegnelsen for det ringeste niveau.

Udtrykket skiftede betydning i 1960'erne da en ny generation mere bevidste unge voksede op. De var mere navlebeskuende og selvcentrerede, og de betragtede hver for sig sig selv som en ener. Et-tallet fik dermed en positiv betydning, og det smittede af på betegnelsen førsteklasses, så det også blev noget positivt.

I begyndelsen forstod det omgivende samfund ikke de unges brug af betegnelsen. Man havde fx svært ved at forstå, hvorfor unge overhovedet var interesseret i en førsteklasses joint. Efterhånden som de unge blev mere integreret i samfundet, gled den nye betydning også ind den almindelige sprogbrug, og i dag er en førsteklasses restaurant noget godt, ligesom det koster ekstra at rejse på 1. klasse hos DSB.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play, hvor du hver dag kan få forklaret et nyt ord.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.

IDrive