Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Førsteklasses

Kvalitetsbetegnelse, der i dag har den stik modsatte betydning af den oprindelige betydning. Udtrykket stammer fra skolens klassetrin, og det opstod dengang, man kun gik i skole i 7 år. Syvendeklasses var derfor betegnelsen for det ypperste, man kunne opnå, mens førsteklasses var betegnelsen for det ringeste niveau.

Udtrykket skiftede betydning i 1960'erne da en ny generation mere bevidste unge voksede op. De var mere navlebeskuende og selvcentrerede, og de betragtede hver for sig sig selv som en ener. Et-tallet fik dermed en positiv betydning, og det smittede af på betegnelsen førsteklasses, så det også blev noget positivt.

I begyndelsen forstod det omgivende samfund ikke de unges brug af betegnelsen. Man havde fx svært ved at forstå, hvorfor unge overhovedet var interesseret i en førsteklasses joint. Efterhånden som de unge blev mere integreret i samfundet, gled den nye betydning også ind den almindelige sprogbrug, og i dag er en førsteklasses restaurant noget godt, ligesom det koster ekstra at rejse på 1. klasse hos DSB.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.