Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Fedtefadet

Fedtefad

Et fedtefad er et opbevaringssted til stegefedt. Egentlig er der slet ikke tale om et fad, men om en tønde. I dag bruger vi ikke længere fedtefade, men i gamle dage var fedt et nødvendigt kosttilskud om vinteren, hvor man havde brug for et ekstra lag sul på kroppen. Dengang havde man ikke effektivt opvarmede boliger. Man opsamlede derfor stegefedt fra maden hele sommeren og gemte det i fedtefadet indtil vinterens komme.

Ligesom man hænger fedtekugler op om vinteren til fuglene, så de bedre kan modstå kulden.

Mens vi i vore dage ser skævt til fedt, så var det yderst populært dengang, og man så frem til vinterens komme, hvor man kunne tage for sig i fedtefadet.

Det populære fad har affødt nogle udtryk, som har holdt sig til vore dage, selvom vi ikke længere bruger fedtefade. Man kan falde i fedtefadet, havne i fedtefadet, være i fedtefadet, komme i fedtefadet og flere lignende udtryk. Fælles for dem alle er, at de betyder, at man er særlig heldig.

Om billedet: Et gammelt fedtefad. Ophavsret: Ozzy Delaney, frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.