Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Falderebet

Faldereb

Reb, der blev brugt til hængninger i gamle dage. Et faldereb er et særligt kraftigt reb, da man jo helst ikke skulle risikere, at rebet brast, når lemmen i galgen blev åbnet. Overlevede en dødsdømt en hængning, blev han nemlig benådet, og det ville man helst undgå.

Falderebet bruges også i overført betydning, selv i vore dage. Hvis noget er på falderebet, betyder det, at det er for sent. "Lige på falderebet" betyder, at det er for sent, men at det var tæt på at være tids nok. Fx betyder: "Det var lige på falderebet, han nåede over vejen, inden lastbilen kom", at han næsten undgik at blive ramt af lastbilen.

Om billedet: Billedet er af en mexikansk galge, det er taget af Scott Clark, og er frigivet under Creative Commons 2.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.