Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

En fjer bliver til fem høns

Gregor Johann Mendel

Oprindeligt en forudsigelse af munken Johann Gregor Mendel (1822-1884), der er kendt som genteknologiens fader. Han forudså, at man engang i fremtiden ville kunne tage en enkelt celle fra et dyr og klone den, så man fik mange ens dyr. Han populariserede sin vision med forklaringen: "en fjer bliver til fem høns", så samtiden bedre kunne forstå den. Det hjalp dog ikke meget, han var simpelthen alt for langt forud for sin tid. I stedet blev han gjort til grin og udtrykket blev brugt mod ham i betydningen: "en der overdriver helt vildt". Hans forskning gik i glemmebogen, mens udtrykket overlevede.

Det var først 16 år efter Mendels død, omverdenen fik øjnene op for hans geni. Hans arbejde blev genopdaget i 1900, endda af hele tre forskere, der hver for sig var faldet over Mendels arbejde. De eftergjorde hans eksperimenter, og det varede ikke længe, inden Mendel indtog sin rette plads som genteknologiens fader.

Først i vore dage er genteknologien blevet så fremskreden, at vi begynder at kunne levendegøre Mendels vision om kloning af dyr.

Om billedet: Ophavsret: illustration af William Bateson fra bogen Mendel's Principles of Heredity: A Defence fra 1902. Public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.