Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Dos

Microsofts udgave af Dos

Styresystem opkaldt efter ordet dosmer, der bruges om en person, som mangler indsigt på et bestemt område. Med sin meget enkle brugerflade var dos beregnet til nye computerbrugere, der havde problemer med at håndtere musen og dens mange knapper og med at gennemskue den svære opbygning af mere kulørte styresystemer som fx Windows XP.

Dos var meget mere simpelt opbygget og tilmed betydeligt hurtigere at manøvrere rundt i. Systemkravene var heller ikke så voldsomme, og det er en af grundene til at dos i dag må betegnes som et uddødt styresystem. Computerfabrikanterne havde nemlig ingen interesse i et kvikt styresystem, der kunne køre på selv gamle computere. De ville hellere sælge computere med en sløv Windows, så brugerne senere ville komme tilbage og købe en endnu hurtigere computer. Mange virksomheder udgav versioner af Dos, selv Microsoft, som det kan ses på billedet.

Om billedet: Microsofts udgave af Dos. Ophavsret: Billedet af boksen med Microsoft MS-DOS er taget af Jphill19 og er frigivet under Creative Commons 4.0. Jeg har beskåret billedet og ændret baggrundsfarven til hvid.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.