Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

De skrå brædder

Oprindelig en betegnelse for Gamle scene på Det Kongelige Teater, men i dag bruges betegnelsen bredt om scenen i alle teatre.

Betegnelsen har baggrund i en byggeskandale. Da hofbygmester Nicolai Eigtved stod for opførelsen af Det kongelige Teater i 1748, besluttede han sig for at spare penge ved at benytte 2. sorterings brædder. Men det viste sig hurtigt at være en stor fejl. Brædderne var nemlig både skæve og skrå, så skuespillerne måtte optræde med stor forsigtighed. Trods forsigtigheden kunne man ikke undgå en række småskader, og helt galt gik det i 1758, hvor skuespilleren Reumert Poulsen faldt og brækkede nakken. Ulykken fik teaterledelsen til at planlægge en ombygning, men der skulle gå endnu 16 år, før ombygningen var gennemført i 1774.

Udtrykkene den skrå scene og scenen er skrå stammer også fra byggeskandalen på Det Kongelige Teater.


Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger. Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Her kan du læse endnu mere om ordforklaring.dk. Du kan desuden hente appen Dagens ord fra Google Play.

Sidens bagmand står også bag Ludvigs Hjørne, feriesiden Rejse til Thailand samt flere andre sider, hvilket du kan læse mere om på Google+.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.