Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

De skrå brædder

De skrå brædder var oprindeligt en betegnelse for Gamle scene på Det Kongelige Teater, men i dag bruges betegnelsen bredt om scenen i alle teatre.

Det Kongelige Teater

Betegnelsen har baggrund i en byggeskandale. Da hofbygmester Nicolai Eigtved stod for opførelsen af Det kongelige Teater i 1748, besluttede han sig for at spare penge ved at benytte 2. sorterings brædder. Men det viste sig hurtigt at være en stor fejl. Brædderne var nemlig både skæve og skrå, så skuespillerne måtte optræde med stor forsigtighed. Trods forsigtigheden kunne man ikke undgå en række småskader, og helt galt gik det i 1758, hvor skuespilleren Reumert Poulsen faldt og brækkede nakken. Ulykken fik teaterledelsen til at planlægge en ombygning, men der skulle gå endnu 16 år, før ombygningen var gennemført i 1774.

Udtrykkene den skrå scene og scenen er skrå stammer også fra byggeskandalen på Det Kongelige Teater.

Om billedet: Det Kongelige Teater da det stod færdigt i 1748. Ophavsret: Ukendt ophavsmand, bragt i magasinet Før og Nu i 1917, public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.