Se de 10 nyeste ordforklaringer.
Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.
Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema
De skrå brædder var oprindeligt en betegnelse for Gamle scene på Det Kongelige Teater, men i dag bruges betegnelsen bredt om scenen i alle teatre.
Betegnelsen har baggrund i en byggeskandale. Da hofbygmester Nicolai Eigtved stod for opførelsen af Det kongelige Teater i 1748, besluttede han sig for at spare penge ved at benytte 2. sorterings brædder. Men det viste sig hurtigt at være en stor fejl. Brædderne var nemlig både skæve og skrå, så skuespillerne måtte optræde med stor forsigtighed. Trods forsigtigheden kunne man ikke undgå en række småskader, og helt galt gik det i 1758, hvor skuespilleren Reumert Poulsen faldt og brækkede nakken. Ulykken fik teaterledelsen til at planlægge en ombygning, men der skulle gå endnu 16 år, før ombygningen var gennemført i 1774.
Udtrykkene den skrå scene og scenen er skrå stammer også fra byggeskandalen på Det Kongelige Teater.
Om billedet: Det Kongelige Teater da det stod færdigt i 1748. Ophavsret: Ukendt ophavsmand, bragt i magasinet Før og Nu i 1917, public domain.
ordforklaring.dk hjælper med at udrydde misforståelser, når det gælder ord, ordsprog og vendinger.
Man kan ganske vist købe flere udmærkede ordbøger med forklaringer på alskens ord og vendinger, men dels koster den slags bøger mange penge, og dels er forklaringerne ikke altid rigtige. Det kan man hurtigt konstatere, hvis man slår samme ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.
Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.
Læs om cookies og privatlivspolitik.
Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ordforklaringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du velkommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ordforklaringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.