Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Blind høne kan også finde et korn

Dyrevenner bør ikke læse videre, dette ordsprog har nemlig en barbarisk og blodig baggrund.

Før man begyndte at putte hønsene ind i små bure, gik de frit blandt hinanden. Men høns er territoriale dyr, der værner om deres område; går de for tæt, plukker de hinanden, og det er ikke usædvanligt, at de hakker hinanden til døde. Det var et stort problem i begyndelsen af 1900-tallet, hvor hønsefarmenene begyndte at vokse sig større og større.

Det varede dog ikke længe, inden forskerne på Landbohøjskolen havde fundet en løsning. Man fandt ud af, at blinde høns ikke angriber hinanden, men at de trods deres blindhed sagtens kan finde korn på jorden. Man begyndte derfor at stikke øjnene ud på hønsene, så hønsefarmene kunne fortsætte med at vokse. Ordsproget opstod som en forklarende undskyldning over for dem, der mente, det var synd for hønsene.

Modstanden mod den barbariske løsning voksede sig dog større og større, og i 1979 vedtog Folketinget en lov, der tillader, at man holder høns i små bure, hvor de ikke kan skade hinanden. Dermed var det ikke længere nødvendigt at stikke øjnene ud. Loven var så populær, at rockgruppen Gnags udsendte et hyldestalbum med titlen Burhøns.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.