Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Bjørnetjeneste

Bjørnstjerne Bjørnson

Udtrykket bjørnetjeneste opstod, da den norske journalist, digter og dramatiker Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) modtog Nobels litteraturpris i 1903.

Bjørnson var selv tidligere medlem af Nobelkomiteen, og onde tunger påstod, at han fik litteraturprisen, fordi dommerne ville sige tak for hans tidligere indsats. Udtrykket bjørnetjeneste opstod hurtigt i folkemunde, og det har overlevet til i dag i betydningen, når man siger tak for en tjeneste med en anden tjeneste.

Om billedet: Bjørnstjerne Bjørnson. Ophavsret: Fotografiet stammer fra bogen Stories by foreign authors, der blev udgivet i USA i 1898. Billedet er nu public domain.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.