Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Birkes

Birkes

Små spiselige frø, der bruges som smagstilsætning og pynt på brød. Vi kender især birkes fra franskbrød og rundstykker. Birkes stammer fra birketræet med det latinske navn Betula, der er letgenkendelig med sin hvide bark. Birkes udvindes af træets frøstande i august/september; du kan se frøstandene i form af små aflange kugler på hosstående billede.

Der findes ikke deciderede birkefarme, i stedet køber fabrikanter som fx Santa Maria og Schulstad birkefrøene af private birketræsejere. Det har tidligere kunnet give en god ekstraindtægt for husejere med et eller flere birketræer i haven, men priserne er desværre faldet voldsomt i de seneste ti-år, efterhånden som det er blevet mere populært med alternative frøarter, som fx sesamfrø og hørfrø.

Om billedet: Birketræ med frøstande med birkes. Ophavsret: Tegning af Heinrich Gottlieb Ludwig Reichenbach fra bogen Icones florae Germanicae et Helveticae. Tegningen er fra 1854 og er public domain. Jeg har beskåret den originale tegning for at tydeliggøre frøstandene med birkes.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.