Se de 10 nyeste ordforklaringer.

Alfabetisk oversigt over samtlige ordforklaringer.

Skift til mørkt tema ǀ Skift til lyst tema

Bagklog

Man er bagklog, når man ikke tænker sig om, og sandheden efterfølgende går op for én.

Bagklog er et af de få ord, som vi helt præcist ved, hvordan er opstået. Vi kan takke gymnasielærer Ole Strahm for ordet, omend det ikke var ham, der brugte det.

Østre Borgerdyd Gymnasium

Ole Strahm underviste på Østre Borgerdyd Gymnasium fra 1954 til 1972, og han yndede at bruge frasen "Der tænkte du vist mere med bagen end med hovedet", når en studerende gav et dumt svar. Især hvis vedkommende ikke havde tjekket sine kilder grundigt nok. De andre studerende drillede efterfølgende Ole Strahms ofre ved at kalde dem bagkloge.

Vi kender i dag også udtrykket, "Det er let at være bagklog", underforstået, at det er lettere at tænke med bagdelen end at tjekke sine kilder.

Om billedet: Østre Borgerdyd Gymnasium. Gymnasiet blev grundlagt i 1784, og har skiftet navn flere gange. Sidste navneskift var i år 2000 fra Østre Borgerdydskole til det nuværende Østre Borgerdyd Gymnasium. Ophavsret: heb, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Om ordforklaring.dk

ordforklaring.dk hjælper med at udrydde mis­for­stå­elser, når det gæl­der ord, ord­sprog og ven­dinger.

Man kan ganske vist købe flere ud­mær­kede ord­bøger med for­kla­ringer på al­skens ord og ven­dinger, men dels kos­ter den slags bøger mange penge, og dels er for­kla­rin­gerne ikke altid rig­tige. Det kan man hur­tigt kon­sta­tere, hvis man slår sam­me ord eller udtryk op i en af de dyre bøger og på ordforklaring.dk.

Du kan læse endnu mere om ordforklaring.dk.

Læs om cookies og privatlivspolitik.

Der er lagt megen tid og omhu ind i de forskellige ord­for­kla­ringer. Skulle du alligevel finde en fejl, er du vel­kommen til at give os besked herom. Skriv også gerne, hvis du savner en eller flere ord­for­kla­ringer på siden. Du kan skrive til webmester@ordforklaring.dk.